Followers

07 June 2012

Next Top Blogger 2 - Episod 8


Assalamualaikum dan salam sejahtera. NEXT TOP BLOGGER 2 – “Jungle-blog Tracking” dah masuk episod 8.  Kini yang tinggal hanya 10 blogger sahaja. Episod ini di dalam ZON PECUTAN.



Tugasan Imuniti

Tugasan Imuniti Episod 7
Segmen “Carta 10” dah menjadi bahan utama dari blog “Awie Omar”. Disebabkan untuk episod 8 nanti yang tinggal hanya 10 peserta, maka dengan itu Tugasan Imuniti yang perlu korang sediakan adalah 1 entri seperti “Carta 10”. Tak kisah tajuk apa ataupun perkara yang korang nak senaraikan dalam “Carta 10” tu nanti. INGAT!!! Letak link tugasan ini nanti di kotak komen. Sediakan tugasan ini sebelum 6 Jun 2012. Kalau siapkan selepas tarikh tersebut, tugasan tu tak terima. Yang terbaik akan dapat IMUNITI macam biasa :)




Jutaan terima kasih kepada peserta peserta yang rajin buat Tugasan Imuniti di atas. Untuk episod kali ini, peserta yang menyediakan Tugasan Imuniti paling baik sekaligus mendapat IMUNITI pada minggu ini adalah Nisa Adnan. TAHNIAH. Nisa Adnan tidak akan disingkirkan pada minggu ini dan juga pada episod akan datang. Berikut adalah TUGASAN IMUNITI yang seterusnya perlu dilaksanakan.



Tugasan Imuniti Episod 8
FAST & FURIOUS – Satu lagi segmen dalam game ni. Tugasan kali ni tak perlu buat entri. Cuma teka nama tumbuhan dan pokok berikut dengan cepat dan tepat. Tulis jawapan anda kat kotak komen di bawah ni je. IMUNITI akan diberi kepada peserta yang paling cepat dan paling banyak betul meneka tumbuhan dan pokok dibawah ini :) Disebabkan korang nanti akan tinggal 9 orang, maka ada 9 pokok yang korang kena teka. 

NO.1

No.2


No.3


No.4

No.5


No.6


No.7


No.8

No.9



Carta Mingguan

No
Peserta
Entri
Tugasan Imuniti
1
Incik Hasmi

2
Zamani

3
Allya Syahirah
4
Rozuan Ismail

5
PCL
&(IMUNITI)


6
Ieyna Nasir
http://ieyna-nasir.blogspot.com/2012/06/mana-rumahnya.html

7
Nisa Adnan
&(IMUNITI)
&(IMUNITI)
Tiada entri yang dipostkan dalam tempoh yang ditetapkan
(1/6/12 – 4/6/12)
8
Arjunakirana

Tiada TUGASAN IMUNITI dari peserta dan BACK-UP (Lynn La Loy – Telah tersingkir)
9
Hairy
Tiada TUGASAN IMUNITI dari peserta dan BACK-UP (Hareez Haiqal – Telah tersingkir)

10
Cik Puan Muda Umi
Tiada entri yang dipostkan dalam tempoh yang ditetapkan
(1/6/12 – 4/6/12)
Back-Up (Nisa Adnan) ada buat Tugasan Imuniti




SISTEM UNDIAN
Sistem ini digunakan bagi mengundi peserta yang patut disingkirkan pada minggu tertentu. Tetapi untuk episod kali ini, tiada Sistem Undian tidak digunakan. Ini kerana terdapat 1 sebab yang telah dinyatakan dalam entri “Next Top Blogger 2 – Episod 2”.

Sistem Undian tidak akan dilaksanakan jika terdapat SEORANG sahaja peserta yang tidak mengeluarkan sebarang entri dalam tempoh yang ditetapkan.




Peserta Yang Terkeluar

Cik Puan Muda Umi



“Seorang lagi peserta yang pada awal episod game ni merupakan seorang yang aktif berbloging dan rajin buat Tugasan Imuniti. Kerajinan Cik Puan Muda Umi menunjukkan semangat dan sokongannya dalam menyertai game ini. Hampir seminggu Cik Puan Muda Umi tidak update kan blognya. Biasalah manusia, kita merancang Tuhan yang menentukan, disebabkan sibuk dengan urusan peribadi terpaksalah abaikan sementara beberapa perkara yang kurang penting. Saya faham :) Maaf ye Cik Puan Muda Umi. Anda terpaksa dikeluarkan dari game pada episod kali ini. Terima kasih di atas kerjasama Cik Puan Muda Umi untuk menyertai segmen ini. Maaf diminta jika ada ayat ayat aku yang mengguris perasaan Cik Puan Muda Umi. Aku amat terharu sekali di atas kesudian Cik Puan Muda Umi untuk follow blog yang biasa ini. Sebab itu segmen ini dibuat khas untuk anda. TERIMA KASIH sekali lagi,”. :)



Kaunter Pertanyaan

Dari Entri NEXT TOP BLOGGER 2 – EPISOD 7
carta 10 tu macam mana?? – Allya Syahirah Riff
Carta 10 yang selalu saya buat tu. Pernah tengok tak? J

Segala pertanyaan lepas ni boleh postkan kotak komen di bawah dan akan dibalas dalam Kaunter Pertanyaan entri NEXT TOP BLOGGER 2 – EPISOD 9  J



P/S : Epiosd 9 akan dikeluarkan pada 14 JUN 2012. Entri yang dipilih mesti dikeluarkan dari 5 JUN 2012 hingga 11 JUN 2012.

17 comments:

Rozuan Ismail said...

tetap no 4.huhu. saya cuba untuk kali ini..

1-Tualang
2-Pokok ara
3-Tongkat ali
4-meranti
5-pakma/rafflesia
6-duit-duit
7-periuk kera
8-buluh
9-paku resam (paku pakis)

anak cik talip said...

aaa...fail geography tingkatan 3...

1.pokok tualang
2.buah rotan...kot haha
3.tongkat ali
4.pokok durian?? bolehla...
5.rafflesia
6.pokok duit duit
7.periuk kera
8.pokok buluh
9.paku pakis

sekian...

[PCL] said...

salam , ini jawapan sy :

1-Pokok Tualang
2-Pokok Rotan
3-Pokok Tongkat ali
4-Pokok Petai
5-Pokok Bunga Rafflesia
6-Pokok Duit-duit
7-Pokok Periuk kera
8-Pokok Buluh
9-Pokok Paku pakis

IEYNA NASIR said...

1.tualang
2.pokok ara
3.tongkat ali
4.durian
5.raflesia
6.duit-duit
7.periuk kera
8.buluh
9.paku pakis

IEYNA NASIR said...

1.tualang
2.pokok ara
3.tongkat ali
4.durian
5.raflesia
6.duit-duit
7.periuk kera
8.buluh
9.paku pakis

NisaAdnan said...

Finallyyy, thanks boss :D

Pokok:

1)Tualang
2)Ara
3)Tongkat Ali
4)Meranti
5)Bunga Patma
6)Duit-duit
7)Periuk Kera
8)Buluh
9)Paku Pakis

[PCL] said...

tahniah Nisa...awak plk kali ni :)

Zamani said...

wlpn hantar lambat, jawapan ni tak tiru mana2 jwpn diatas.. heh2 :P

1. tualang, sb tgk cam ada sarang lebah, teringat lebah tualang

2. pokok ara, sb bah tu mcm buah ara je

3. tongkat ali

4. cengal
5. rafflesia
6. pokok duit2
7. periuk kera
8. buluh
9. paku pakis

Allya Syahirah Riff said...

main tekaa :D

1. tualang
2. ara
3. tongkat ali
4. jelutong
5. rafflesia
6. duit-duit
7. periuk kera
8. buluh
9. paku pakis

fakhri khairi said...

1. tualang
2. pokok ara
3. tongkat ali
4. cengal
5. rafflesia
6. pokok duit2
7. periuk kera
8. buluh
9. paku pakis

anak cik talip said...

sedare awie..sy pilih

Hairy

Rozuan Ismail said...

saya pilih nisa adnan

! Arjunakirana ! said...

Jawapan dari Arjuna

1) c/n Tualang s/n Laguminosea

2) c/n Ara s/n Ficus auriculata

3) c/n Tongkat Ali s/n Eurycoma longifolia

4) c/n Meranti s/n Shorea

5)c/n Bunga Pakma s/n Rafflesia

6) c/n duit-duit @ Sakat Ribu-rubu @sisik naga s/n Pyrrosia piloselloides

7) c/n Periuk Kera s/n Nepenthes rafflesiana

8)c/n Pokok Buloh s/n Bambusa

9) c/n Paku Pakis @ Resam s/n Dicranopteris linearis

Salam bro ini je yang aku boleh jawab, walaupun susah aku cuba cari yang terbaik, nak kenal pokok susah bro kena tahu rupabentuk daun dan batang dll, tapi aku nak bagi tahu Bunga Pakma itu bukan sejenis Pokok ye... heheheh thk bro boleh tambah la mengasah kembali ilmu yg aku pelajari :)

Rozuan Ismail said...

update.

saya pilih Hairy

! Arjunakirana ! said...

dah sampai masanya, TOP 10 jadi arjuna sebelum nie tak pernah nak pilih sape2 pun, tapi memandangkan dah sampai ke tahap ini jadi terpaksa arjuna memilih sorang untuk memudahkan Awie Omar pilih dan membuat keputusan.. jadi arjuna pilih...

>>>>HAIRY>>>>

Maaf Hairy... arjuna terpaksa by the way... GOOD LUCK bro

Allya Syahirah Riff said...

me vote Hairy. huhu..

Ariz Abdullah said...

Good luck guys !