Followers

18 September 2012

Blogger 3 : Battle Royale - Episod 2


Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Ini adalah entri BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE episod 2. Tema untuk musim ini adalah “BATTLE ROYALE”. “BATTLE ROYALE” tu adalah tajuk sebuah komik dan movie thriller dari Jepun yang dapat menarik daya minat aku. Korang mesti tahu cerita ni kan? Bagi yang tak tahu, aku akan cuba rumuskan jalan ceritanya kat bawah ni.


“Sekumpulan pelajar pelajar sekolah menengah di Jepun telah dihantar ke sebuah pulau untuk dijadikan peserta peserta program military yang kejam oleh pihak kerajaan. Mereka dipaksa untuk saling menewaskan sesama sendiri sehingga la hanya seorang yang masih hidup di pulau itu dan dianggap sebagai pemenang”.


Namun jangan risau, game ini tidaklah sekejam dan seserius “Battle Royale” Jepun tu. Tolak yang negative, kita ambil yang positif sahaja. Apa yang pasti setiap peserta akan dibekalkan dengan 1 Senjata Khas, sama seperti “Battle Royale” yang asli. Tapi secara illusion sahaja okay. 



Versi Filem




Versi Komik



Selepas entri pertama segmen ini disiarkan, macam macam komen dan reaksi yang aku temui dari kalangan peserta. Kebanyakkannya mengatakan game ni sukar nak faham. Ya, aku dah agak mesti ada yang kurang faham. Memang sengaja aku complicated kan lagi corak permainan game ni. Jom tengok apa maklum balas diaorang. Komen komen ini di ambil dari dalam link link entri yang dinyatakan sekali di bawah.

·                   Beberapa cadangan dikemukakan ahli kumpulan 1 untuk memilih Nick sebagai ketua kumpulan.

Papa Blogger – 11 September 2012 9:48 AM
Hai.. Salam perkenalan.. Sya PaPa Blogger dari segmen Battle royale, dari blogger http://awieomar.blogspot.com.. Kita adalah kumpulan yang sama.. Dengan kerjasama yang ada, maybe kumpulan kita yang akan menang.. hehehe Saya mencadangkan agar http://nicknashram.blogspot.com menjadi ketua kita.. Blog dia sangat teratur dan kemas.. Sebarang cadangan, silalah bagitahu kumpulan yang lain ye

Lokman – 12 September 2012 6:35 PM
salam kak.. ^_^.. kak dan saya berada dalam kumpulan yg sama dgn saya.. Jadi untuk tugasan pertama itu saya mencadangkan nick untuk menjadi ketua kita.. Apa pendapat kak??

·                   Selain memilih ketua kumpulan, Cheida mengutarakan satu cadangan yang bernas untuk kumpulan 1.

Cheida – 9 September 2012 9:15 PM 
saya sokong abg nick jadi ketua hihi... saya nk bg cadangan apa kata kita pilih 1 blog dr salah seorg dr kumpulan kita untuk kita berkomunikasi.. so jadi mudah lah skit.. after this apa2 info or pendapat semua ahli kumpulan boleh pergi direct ke blog tersebut... contohnya kita pilih blog en lokman.. so sy dan ahli kumpulan yang lain2 akan berkomunikasi di blog lokman sahaja.. any update or info just go true to ur blog :) just a suggestion

·                   Nick Nashram memberitahu tidak dapat menjadi ketua dan mencadangkan beberapa orang yang lain menjadi ketua kumpulan 1.

Nick Nashram – 9 September 2012 7:59 PM 
salam bro..pasal ketua tu aku rasa tak boleh kot..sibuk sangat skrng ni..nak update entri pun tak sempat..aku cadangkan ko (Lokman) atau papa blogger yg jadi ketua...amacam :)

Nick Nashram – 11 September 2012 11:27 PM
kita dalam group 1 kan dalam BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE..so,skng ni kena pilih sape yg jadi ketua..sya cadang awak la (Emma) ..huhu

·                    Disebabkan masih sukar untuk berbincang dalam memilih siapa ketua, cadangan Cheida digunapakai.

Lokman – 12 September 2012 10:49 PM 
agak susah nak buat perbincangan macam ni sebab semua sibuk dengan kehidupan harian masing-masing..

Cheida – 13 September 2012 1:18 AM 
Jadi perbincangan yg mcm mana memudahkan smua pihak? =) smua post update dkt blog lokman je lah kan mudah hihi

Lokman – 13 September 2012 11:38 AM 
daripada pandangan semua ahli kumpulan.. papa blogger paling banyak mendapat undian untuk dilantik menjadi ketua.. Rasanya kita boleh menyampaikan cadangan ini kepada pap blogger.. Satuju tak??

Papa Blogger – 13 September 2012 6:09 PM 
hahahaha saya jadi ketua??? huhuhu takpelah, saya terima sebab masa dah sangat suntuk ni.. apa apa hal, sila datang ke blog sya.. shoutbox tempat kita berkomunikasi.. setuju semua?? kalau setuju atau ada apa apa cadangan atau tak setuju saya jadi ketua, sila chat kat shoutbox ye...

·                    Akhirnya, bermulalah kerjasama mereka dalam menyiapkan tugasan yang diberi.

Papa Blogger – 14 September 2012 12:00 AM
awak nak buatkan entry tu ke?? kalau tak menyusahkan, lagi bagus.. hehehe

Cheida – 14 September 2012 6:32 AM
hahaha insyallah saya cuba membantu.. saya boleh tolong la bg idea serba sedikit.. entry sy x bagus pon en amengs.. apa kata en ameng bg email nnt sy send entry then en ameng try la edit dan ubah suai mana patot..

·                   Korn pula membuka cadangan bernas untuk kumpulan 2.

Korn – 11 September 2012 2:02 AM
hye nadia.. nice to meet u.. okei utk battle royale tu, aku suggestkan buat group facebook utk perbincangan.. add fb korn.. kat blog korn ada...

·                   Kemudian mereka berbincang dalam memilih ketua kumpulan 2.

Eddy – 14 September 2012 4:31 AM
saya dan korn mencadangkan cik nadia menjadi ketua utk battle royale group 2... andai setuju, sila respond kat blog saya org korn..thx (~_~)

Faizul Osman – 14 September 2012 7:53 PM
sy tak kisah jika cik nadia nak jd ketua tu...

·                   Nadia menerima dengan baik cadangan ahli ahli kumpulannya dan akhirnya...




TUGASAN IMUNITI (EPISOD 1)
Setiap group kena pilih seorang dalam group masing masing sebagai ketua kumpulan. Sebagai ketua kumpulan anda dipertanggungjawabkan untuk menyediakan satu entri dalam blog anda mengenai game ini dan perkenalkan sekali kumpulan dan ahli kumpulan anda. Dalam entri tersebut (jika mampu) kena nyatakan :
·              Nama kumpulan.
·              Senarai ahli kumpulan.
·              Logo kumpulan.
·              Motto kumpulan.
·              Pandangan anda mengenai game ini.
Sediakan entri tersebut sebelum AHAD 16 SEPTEMBER 2012.  Sila beri perhatian. Ini adalah “TUGASAN IMUNITI” pertama korang. Kumpulan yang gagal menyiapkan tugasan ini atau paling lewat menyiapkannya akan dikenakan “PENALTI”.
TUGASAN IMUNITI
KUMPULAN 1
(Senshi BurogÄ)
KUMPULAN 2
(DEUX)



Tahniah Kumpulan DEUX. Kumpulan anda diberikan “IMUNITI” dan terselamat daripada proses penyingkiran. Kumpulan DEUX dapat menyiapkan tugasan ini dahulu sebelum kumpulan Senshi BurogÄ. Selain itu kumpulan DEUX dapat menyiapkan entri dengan lengkap beserta logo dan moto kumpulan.



TUGASAN IMUNITI (EPISOD 2)
Ini adalah tugasan baru. Kali ini setiap peserta kena buat satu entri dengan tajuk :
“FAIL PERIBADI AHLI B3:BR”
Didalam entri tersebut, anda hanya perlu masukkan biodata anda mengikut perkara perkara yang dinyatakan sahaja iaitu :
·                   Nama Kumpulan :
·                   Profesion/Bidang diceburi :
·                   Hobi :
·                   Blog pilihan (1 sahaja) :
·                   Tujuan berbloging :
·                   Sebutkan 3 sifat semulajadi/pelik anda:
·                   Masa yang selalunya anda layari internet :
·                   Pilih 1 peserta bersama anda ke final nanti :
·                   Mengapa pilih peserta tersebut :
·                   Pandangan anda tentang B3:BR :
Sediakan entri tugasan ini sebelum AHAD 23 SEPTEMBER 2012. Link entri tugasan ini hendaklah  diberitahu dalam KOTAK KOMEN blog ini (untuk mengingatkan saya).
“Imuniti” akan diberikan kepada kumpulan yang paling ramai ahlinya buat tugasan ini. Jika sama bilangan, saya akan memilih kumpulan yang siapkan entri ini lebih pantas.
“PENALTI” pula akan dikenakan pada kumpulan yang kalah menyebabkan seorang anggota kumpulannya terpaksa disingkirkan dari permainan ini.



CARTA MINGGUAN
Setiap minggu akan ada CARTA MINGGUAN. Merupakan elemen penting dalam game ini kerana pemilihan peserta untuk diundi keluar adalah melalui carta ini. Satu entri terbaik dari setiap blog peserta akan dipilih mengikut tempoh yang ditetapkan. Jadualnya seperti dibawah :

NO.
PESERTA
ENTRI TERBAIK
1
PAPA BLOGGER

2
NICK NASHRAM

3
EDDY

4
SYAIDATUL AISYA

5
FAIZUL OSMAN

6
KORN

7
HAZ

8
CHEIDA

9
LOKMAN

10
NADIA FARHANA

11
ADINDANIL

12
ISA
TIADA ENTRI YANG DIPOSTKAN DALAM TEMPOH YANG DITETAPKAN
13
EMMA
TIADA ENTRI YANG DIPOSTKAN DALAM TEMPOH YANG DITETAPKAN
14
SARAH SAFUDDIN
TIADA ENTRI YANG DIPOSTKAN DALAM TEMPOH YANG DITETAPKAN
15
KHAIRUL AKMAL
TIADA ENTRI YANG DIPOSTKAN DALAM TEMPOH YANG DITETAPKAN
16
ERNA EER
TIADA ENTRI YANG DIPOSTKAN DALAM TEMPOH YANG DITETAPKAN





PENALTI – SISTEM UNDIAN

Kumpulan Senshi BurogÄ telah tewas dalam TUGASAN IMUNITI episod 1. Oleh yang demikian, 2 peserta dari kumpulan Senshi BurogÄ yang tercorot dalam CARTA MINGGUAN akan diundi keluar oleh 6 ahli kumpulan Senshi BurogÄ yang lain. 6 peserta yang terselamat diberikan mesej seperti di bawah ini :
PENALTI : SISTEM UNDIAN – BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE
Anda dikehendaki memilih salah seorang dari peserta tersebut untuk disingkirkan dari game ini.
1. Khairul Akmal
2. Erna Eer
Mereka adalah blogger paling kurang aktif pada minggu ini.
Sila umumkan keputusan anda dalam kotak komen entri ini :
Link entri terpaksa dirahsiakan.
(ini kerana keputusan anda perlu dirahsiakan buat masa ini)
Sekian terima kasih.

Papa Blogger
Nick Nashram
Cheida
Lokman
Adindanil
Emma
ERNA EER
Tiada undian dibuat
ERNA EER
ERNA EER
Tiada undian dibuat
Tiada undian dibuat
* Hak peserta untuk membuat undian akan terbatal selepas entri ini dikeluarkan. HARAP MAKLUM.

Melalui undian majoriti, dengan rasminya ERNA EER adalah peserta pertama yang tersingkir dari game BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE.





TERIMA KASIH
ERNA EER
kerana sudi turut serta Blogger 3 : Battle Royale J


BLOGGER – Satu segmen yang aku wujudkan bagi meningkatkan semangat aku dan rakan rakan blog yang lain untuk blonging. Bermula pada awal 2012, game ni dinamakan NEXT TOP BLOGGER 1 dan NEXT TOP BLOGGER 2 pada awalnya. Kemudian aku tukar kan nama game ni kepada BLOGGER 1 : AMATEUR VERSION dan BLOGGER 2 : FANTASY FOREST. Dan kini dah masuk musim ketiga, BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE. Konsep  asal game ni adalah untuk menggalakkan para peserta merajinkan diri untuk update blog masing masing. Peserta yang paling kurang aktif update blognya akan disingkirkan seorang demi seorang dalam setiap episod. Selain itu, game ni dapat merapatkan lagi hubungan maya dan saling kenal mengenali antara aku dan blogger blogger yang lain (para peserta) terutama sekali followers blog AWIE OMAR. Terlalu banyak blog untuk aku terjah. Jadi, dengan adanya game ni dapatlah aku kenal lebih lama blog blog followers. Dan sudah tentu para peserta pun dapat kenal mengenali antara satu sama lain.



Sebagai penutup ada satu pengumuman nak aku bagitahu. Seorang ahli kumpulan DEUX telah menarik diri dari permainan ini.
Faizul Osman said...
salam... mulanya sy minta maaf... sebabnya, saya terpaksa ambil keputusan untuk tarik diri dari game ini... sebabnya, sy tak boleh nak beri komitmen yang penuh terhadap game ni memandangkan sy baru sahaja start kelas dan akan bermulanya fasa assignment serta kerja2 di makmal... sy harap penarikan diri saya dr game ini dpt diterima...
sekian...
Monday, September 17, 2012 1:58:00 PM
Mesej ini diterima dari kotak komen entri B3:BR episod 1. Kepada Faizul Osman, saya hormati keputusan saudara untuk menarik diri dari game ini. Terima kasih atas kesudian saudara untuk menyertai game ini. Dengan rasminya, saudara Faizul Osman adalah peserta kedua yang tersingkir dari game BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE.


18 comments:

nadia farhana said...

selamat petang abang awie ^________^

http://yayaonly.blogspot.com/2012/09/fail-peribadi-ahli-b3br.html

eddy syrol said...

sadisnya yang tersingkir juga yg tarik diri..takpe..yg lain gambate!!

laju nadia..jyeahhh!!

Cheida_Mymee said...

salam abg awie...
done


http://nurcheda88.blogspot.com/2012/09/fail-peribadi-ahli.html

eddy syrol said...

bro..sudah!

http://eddysyrol.blogspot.com/2012/09/fail-peribadi-ahli-b3br.html

nadia farhana said...

laju?? kebetulan online. . .tiap kali online blog abang awie adalah blog pertama di buka kemudian blog ahli2 DEUX trsayang hewhew

Mohd Lokman Bin Ramli said...

http://lokmanramli.blogspot.com/2012/09/fail-peribadi-ahli-blogger-3battle.html

KorN said...

alamak.. ade lak ahli DEUX menarik diri.. sadis nya... tp yang lain teruskan yerp... =)

amengs88 said...

dah setel
http://azmengs.blogspot.com/2012/09/fail-peribadi-ahli-b3br.html

Everything's Everythings said...

Wahhh2 game Battle Royale versi blogger xD

KorN said...

awie.. sini sudah nie..

http://arjunapopkorn.blogspot.com/2012/09/fail-peribadi-b3br.html

Emma said...

sangat complicated games nie... insyaAllah, akan try utk bg komitment dlm games nie.. hehehehe sorry my group, last week agak bz dengan keje :) sorry again

Emma said...

Hi all, done Emma punya part :)

http://emmaeema.blogspot.com/2012/09/fail-peribadi-ahli-blogger-3battle.html

Nick Nashram said...

ok, dah siap tugasan ni :)

Fail Peribadi Ahli Blogger 3 : Battle Royal

Leeza dayasari [santai leeza] said...

waaa segmen apa ni........ menarik juga...

evangelistaNiL said...

http://evangelistanil.blogspot.com/2012/09/bismillahirrahmanirrahim.html

abang awie syukur dah siap ehhee

haz said...

http://hazirahramli.blogspot.com/2012/09/fail-peribadi-ahli-b3br.html

anak cik talip said...

weee...ohsem...keep it on guys...ganbate bayooo

.::: Princess MOMOY :::. said...

kreatif nya bro. dari intro kat you tube hinggalah ke poster wajah2 peserta. siap combine peserta film ngan game nih