Followers

20 December 2011

Next Top Blogger : Pengenalan

Sejak kebelakangan ni aku terlebih rajin tengok blog blog orang. Masing masing ada kelebihan dan kekreatifan sendiri mengolah entri untuk blog diaorang. Semestinya ada yang melakukannya dengan baik sekali dan patutnya diiktiraf! Especially oleh follower mereka termasuk aku yang membacanya. So.... aku terfikir lak nak bukak satu segmen ni (khas buat followers blog ini sahaja yang ada blog sendiri dan sudah tentu aku dah follow blog diaorang ni).  

Mulanya aku nak namakan gameshow ni “Survivor” tetapi malangnya nama itu telah digunakan oleh seorang blogger senior untuk segmennya yang juga merupakan satu pertandingan antara blogger secara berkumpulan. Fikir punya fikir aku dapat idea taruk nama ni lak “Next Top Blogger”. Aku cilok nama ni dari gameshow realiti model model kelolaan Tayar Bankrupsi.  Disebabkan berkaitan dengan blogger maka dengan itu aku namakan “Next Top Blogger 1”. 1 tu bermaksud musim 1. Maknanya ada arr musim keduanya nanti, InsyaAllah.

·    Game ni akan berlansung selama 16 minggu.

·    Setiap minggu aku akan post kan satu entri mengenai segmen ini iaitu pada setiap hari khamis malam jumaat.

·    Maknanya kalau 16 minggu = 16 episod = 16 entri semuanya untuk satu musim.

·    Setiap episod akan ditunjukkan satu karya (post entri) dari setiap peserta game ni.

·    Karya yang dipilih adalah karya yang terbaik dari setiap blogger.

·    Entri yang dipilih dihasilkan dalam jangkmasa satu minggu yang ditetapkan bermula dari hari Khamis hingga ke hari Khamis depan.

·    Setiap episod disertakan juga senarai keputusan mengikut nombor.

·    Entri blogger yang berada di nombor 1 dalam carta merupakan karya terbaik di antara peserta untuk minggu tu.

·    Kemudian diikuti tempat kedua, ketiga dan seterusnya.

·    Tetapi terdapat satu karya di antara mereka yang tidak akan tersenarai dalam carta tersebut. Karya tersebut dianggap berada di posisi paling bawah sekali diantara mereka. Maka, blogger bagi karya tersebut terpaksa disingkirkan dari game ini.

·    Jadinya, setiap minggu pasti ada satu peserta yang akan tersingkir.

·    Siapa yang akan tentukan carta nombor tersebut? Sudah semestinya akulah orangnya.

·    Sudah semestinya karya yang bertanding adalah karya yang aku suka, tapi aku nak cari the best of the best la kiranya ni.

·    Aku akan baca, pilih dan susun dari paling best hingga ke kurang best karya yang bertanding.

·    Yang kurang best tu mungkin bukan rezeki dia nak teruskan perjuangan.

·    Jadi, kepada sesiapa yang bakal bertanding ni, rajin rajin la update blog anda dengan entri entri yang gempak, hebat, WOW! Tersendiri, ada stail, menawan, kreatif dan bombastic! Pada setiap minggu.

·    Pada episod terakhir iaitu pada minggu ke 16, hanya tinggal 2 peserta dan hanya 1 akan dinobatkan “Next Top Blogger”.

·    Hadiah? Sudah tentu ada. Itu akan aku fikirkan kemudian. Don’t worry.

·    16 peserta akan aku pilih untuk game ni - 8 lelaki 8 perempuan.

·    Aku akan pilih dikalangan followers SECARA RAWAK.

·    Tetapi sebelum tu aku akan tanya pada diaorang dahulu sama ada nak join atau tak. Kalau tak nak takpe. Aku akan pilih orang lain.

·    So, kalau dapat mesej dari aku tu harap harap dengan segera la membalasnya. Kalau senyap tak berbalas selama 2 hari aku anggap dia tak berminat.

·    Game ni boleh memupuk semangat blogger untuk berblogging dengan lebih cemerlang lagi dengan menghasilkan entri entri yang super duper power.

Ini mungkin caranya untuk aku support korang berblogging. Apa yang penting, anggap ni sebagai hiburan. Jangan terlalu ambil serius. Dan jangan putus asa pulak kalau tersingkir nanti. Ini untuk seronok seronok je. Yang menang tu mungkin tuah bagi dia. Okay! Segmen ni aku harap dapat sokongan dari korang semua. That’s all for today.

53 comments:

MR. SYAH said...

hahah.. kreatiflh ko..

mas saari said...

nak join!
walaupun tak kreatif sgt..

Ecah Ecot said...

boleh je..insya-allah ecah cube bagi komitmen dlm segmen ni!hehe

i'm in..

mas saari said...

ya, Mas setuju!
akan cuba yang terbaik..

Wak! said...

yeup...I`M IN....

Naim Mohammad said...

Bro , sorry tak dapat nak join :) . Aku skrang busy dengan final exam.so jarang skit Blogging ni.sorry taw :)

aNis sHazLiN said...

alamak...anis nak sgt join..tp final exm dah dekat...xleh on9 selalu...maybe next time ea awk...sory sgt2... :(

Ahmad Wazir Asyraf said...

kalau diikutkan,,, mmg sgt2 berminat.... tapi ada komitmen dgn study... btw, thx sebab invite utk join....

p/s: nak join next top blogger 2... insha allah~

Nurul Ashikin said...

cikin mencuba nasib! cikin join! thanks 4 inviting!

Silent said...

rancangan realiti blogger.hakhak

Fyqa said...

mnarik sgt2 ni. teringin nak join.tapi tkot tak boleh nk bgi komitmen 101% huhu...mcm mna.


thanks inviting ! :D

budak kampung said...

aku nak join!!!!!tapi camne sebenarnye??aku maseh kurang paham...alahhhh...lenjanlah...yang penting sentiase update blog kan??kan??ok...ak cube keh3

c-tea said...

ct join...thanks sebab invite...

c-tea said...

ct join

Awie Omar said...

Pertama sekali terima kasih sebab sudi balas mesej yang aku bagi tu. Kepada yang tak dapat sertai, its ok. next time aku panggil korang balik. Good luck for your exam

Awie Omar said...

Kepada yang berminat nak join, TQ TQ TQ. Nama yang tersenarai sekarang ni
Blogger lelaki : wak! ngan budak kampung

lagi 6 orang nak cari.

Blogger perempuan : Ecah Ecot, mas saari, Nurul Ashikin, c-Tea

lagi 4 orang nak cari

Awie Omar said...

Fyqa, senang je. blog je macam biasa. Dalam seminggu aku akan pilih satu entri yang terbaik dari blog kamu. Kalau seminggu tu sempat post satu entri pun takpe. Aku akan ambik gak entri tu. Asalkan entri tu terbaik la orait.

Myung Dae said...

WAA!! Bagus2 juga contest ni. Akan dicuba nanti. Tapi kan. tarikh tutup bile ek?

cBk said...

haha..aku nk joinnn..pilihh akuuu..hehe..inform me k..walaupom bz dgn test tpi try..aku nk join..hehe

MR. SYAH said...

kiranya kalau seminggu tu akan pilih satu entri yg terbaik.. menarik.. ok aku join..

cik yuz said...

wahh..takut plak nak join...rase macam xlayak jer...mesti minggu pertama dah tersingkir..hehe

Awie Omar said...

To cBk : Aku tengah tunggu maklum balas dari blogger yang lain dulu. Kalau diaorng tak sudi InsyaAllah aku akan hantr kat ko k.

Awie Omar said...

Mr. Syah : Ya betul! Ok thank you.

cik yuz : nak takut kan apa.. mana tahu cik yuz dapat bertahan lama. menang kalah tu adatla. aku tengok entri cik yuz pun mantap2 gak.

cBk said...

hehe..xpe bro...kalo aku dpt masuk Alhamdulillah..nk gak masuk rncggn realiti nih..tpi mggu pertama konferm aku kena out..hihi,

Dda Ly said...

huhuhu walaupon yakin tidak akan terpilih sbg pemenang, saye memberanikan diri untuk join lah jugak..thanks for inviting me..:)

Fyqa said...

ok aku join wlopon tak pernah ada entry yg terbaek. ngehngeh :P

NAZRUL AZAT said...

yeeayyy nak join yeeayyyy

Farish Saurukent said...

waalaikumsalam..dah dpt mesej...
so disebabkan banyak pesaing, ak nak join jer...memang susah nak menang..hehehe...
^^

EJA said...

abg awie maaf la eja x blh nak join sbb eja akan menghadapi exam minggu dpn maaf sgt2 ye :)

EJA said...

abg awie maaf la eja x blh nak join sbb eja akan menghadapi exam minggu dpn maaf sgt2 ye :)

cBk said...

bro..im in..hehe..tpi kmgkinan aku xleh fokus mnggu dpn sbb final..tpi aku akn update blog..hehe..inform me when n start biler k..info2 ttgng rncngn ni

Ayie said...

kalau ''populariti'' entry tuh ditentukan oleh bilangan orang mengomen, tak bole ke..?? aku yakin kalau segmen nih ditentukan oleh bilangan komen, kompom meletup la segmen nih.. untung2 dapat bikin sampai musim ke 10.. amacam..??

weh, aku join..!! hahaha

Teksi Mitsubishi Evo

Mr FieQ said...

macam nak join. ini cuma buat entry setiap post best-best lah ye? itu je ke?

Mr FieQ said...

okeh.. kompom join.!

cBk said...

hehe..xleh ikut bilngn komen sbb blogger bru cm aku xde org baca walaupom ayat power..hehehe..

Qaseh dalia adelia said...

qaseh pun juin gak .. so komen kat sini je ke ? baeknye lah buat segmen macam ni ..support:) tq bro sory dtg lewat sikit ... tambang bas mahal hehe

Wan Zulqhairi said...

OK Bro. Aku join. Thanks koz sudi jemput.

irwan miswan said...

gua join je, ape de hal, leh sambil2 blogwalking. gua pun tak rajen berblogwalking, dengan adenye segmen camni, bleh gua datang ke blog2 yang kreatif. tapi blog gua simple gile, tak kreatif pon huhu

iz said...

insyaallah.join bro..
sorryla kalau lambat reply..
koje...hehe
btw...gud luck eh, utk segmen menarik nih =)

NAZRUL AZAT said...

awie - blog sy xbest, xpayah masuk contest lah ye, nk bg peluang kat adik2 blogger yg lain

Hafeesz Amran said...

awie : kamu ade invite, so sy leyh jer join klu nk masokkan sy :D

mas saari said...

buat semula ke atau sambung yang dulu... saya ok je, boleh join!

noorniey Azman said...

tengs for inviting me :)
im all in.bole isi masa lapang :)

Khairiz said...

thanks for invite me k....insyaAllah :)

Muhammad Yunus said...

Ok.. saya join... tapi ttg games ni. x brapa nak fhm.... hehee.... anyway thanks because be my follower.. anda yg ke 888.... mungkin nak wat entry khas nt... hehe... thanks again !

Nikisa Izas said...

Thanks invite me..InsyaAllah will join..Sudi sangat..:)

Inspector Saahab said...

menarik :)

SheyPull said...

wow...nice, bolej je nope hal.. :P
insyaALlah akan buat yg terbaik..
minimum 1 minggu 1 n3 kan?

Awie Omar said...

To SheyPull : Ye, minimum 1 minggu 1 entri. Terima kasih sebab sudi sertai.

Miss Nadya said...

eh bagusnyer...mcm mn nk juin ni?hehe..

miqha azmi said...

terima kasih atas jemputan tadi,,tapi saya da mule final exam,so time untok berblogging tu agk terbatas skit,,especially kalo nk update evry week..tp,harapnye akan ade lagi contest ni pd mase akn dtg..bole la saya join nanti ;),,terima kasih...

AZIE said...

Okay! Azie JOIN!

KorN said...

okei korn undi keluar adindanil....