Followers

03 October 2011

10 Permainan Kanak Kanak Malaysia Paling Enjoy

Sekali lagi aku nak kongsi satu lagi pengalaman hidupku di zaman kanak kanak. Kali ni nak cerita sikit tentang game game yang aku suka main dengan kawan kawan masa zaman kecik kecik dulu. Mesti korang pun pernah main permainan yang aku senaraikan bawah ni.

1. Nyorok Nyorok
Game yang paling aku minat sebab aku memang suka menyorok dari orang (suka low profile la katakan) Sorang akan mencari dan yang lain pergi nyorok. Orang paling awal dapat dicari akan menjadi pencari lak di round kedua. Sebelum mencari, kena tutup mata pandang ke tembok (kalau ada la) dan kira 1 sampai 100 sementara yang lain menyorok. Pernah masa main game ni, aku rasa dahaga sangat. Jadi aku balik rumah jap nak minum air, last last aku tersangkut nak berkaraoke lak kat rumah sampai lupa yang kawan kawan semua cari aku. Bila dengar je suara aku melalak, bengang giler arr diaorang, tengok tengok ada kat rumah.

2. Rounders
Macam main besbol la tapi dalam pusingan yang kecik. Takde la seluas padang besbol tu. Time tu ingat lagi kita orang guna bola tenis dengan kayu papan rasanya. Makin jauh bola tu melayang kena pukul, makin banyak la pusingan boleh buat. Kalau bola yang dipukul tu dapat terus ditangkap oleh pihak lawan, maka pihak lawan tu dapat 10 mata dan pihak yang memukul tidak dapat membuat sebarang pusingan.

3. Tujus Selipar
Disebabkan tin susah nak kumpulkan maka kitaorang lebih suka guna selipar je. Baling pun guna selipar. Kalau semua dah guna selipar maka berlarilah anda dengan kaki ayam je. Kecuali kalau ada selipar spare. Satu pasukan ni kena tegakkan balik piramid selipar yang tumbang, manakala pasukan satu lagi akan membaling selipar ke arah lawannya dimana kalau terkena selipar yang dibaling makan pemain itu terkeluar dari permainan. Kalau semua terkena balingan selipar tu maka tak dapatla pasukan tu nak bina balik piramid selipar.

4. Bola Beracun
Game ini mula mula diperkenalkan di sekolah masa time Pendidikan Jasmani. Kalau tak puas main, jadi kitaorang main la waktu petang. Mula mula Team A buat satu bulatan besar manakala Team B pula masuk ke dalam bulatan yang Team A buat tu. So, acara baling membaling bola pun berlansung. Pemain pemain Team B kena elak dari terkena bola hasil balingan Team A. Kalau terkena ke out dari game tu. Pemain yang last mesti mengelak dari 10 balingan bola sebelum menang 1 mata.

5. Teng Teng
Aku boleh kira hebat gak main game ni. Melompat dengan 1 kaki ikut petak yang dilukis kat tanah dan elakkan jejak kaki ke petak yang tak boleh pijak. Petak yang tak boleh pijak tu kira macam "Rumah Orang". Rumah tu boleh dapat bila dapat habiskan semua pusingan lompatan. Kalau tuan rumah, dia boleh pijak dua dua kaki dalam rumahnya tu. 

6. Galah Panjang

Ini pulak kena buat 6 kotak sekurang kurangnya secara menegak. Bahagi kepada 2 team. Satu team kena hadang team yang lagi satu untuk lalu ke satu kotak ke kotak lain sampai hujung lepas tu patah balik ke tempat mula. Kalau pemain tu terkena tangan si penghadang maka dikira out from the game. 

7. Buaya

Bukan main dengan buaya yang betul tu ataupun lain lain binatang buas yang seangkatan dengannya. Takde pun binatang buas dalam game ni. Yang jadi buaya darat bila besaq nanti ada ler. Mesti yang buaya darat ni masa kecik dulu selalu kena jadi buaya kejar orang. WAKAKAKA cepat lari naik atas darat!!!

8. Tan Duduk

Ni pun salah satu permainan kejar mengejar yang kalau tak tahu nak main apa dah main ni je. Sorang kejar yang lain lari arr kalau tak daya nak lari duduk terus tapi tak boleh bangun dah sampai ada kawan lain sentuh kita jadi automatik boleh bangun dan lari semula.

9. Polis Tan Tree

"Polis tan tree, wan tu jage, polis mati pencuri jage" kena nyanyi macam ni nak pilih team. Satu team polis satu team pencuri. Game kejar mengejar gak. Polis kena tangkap pencuri. Tapi aku rasa jarang arr main game ni, macam bangang!

10. Nenek Kebayan

"Nenek nenek si bongkok tige, siang mengantuk malam berjage (dah nenek keje shif malam nak wat camne)". Si nenek kena tutup mata dan si cucu cucunya lak ke duduk keliling nenek. Nenek tu kena arr meraba raba cari cucu dia. Dah dapat sorang kena teka lak sape cucunya tu kalau salah kena cari lagi. Kalau betul, cucunya yang kena tangkap tu kena jadi nenek kebayan lak.

21 comments:

A.s.t.i.n.a said...

rinduu ohhh.. galah panjang...

Sang Kucing said...

To A.s.t.i.n.a : Hehehe :)

erleena said...

haha bile bace nieh,baru teringant inilah pmainan zmn knk2 ku,adkh bdak2 skrg maen cm gini lagi yeee

Awie Omar said...

To erleena : Hanya tinggal kenangan

Rosalia said...

terkenang masa kecik2 dlu. semua tu ske main :)

ruby sarip said...

zaman kanak kanak ribena..tapi polis and tree tu salah sebutan die.. sepatutnya polis and thieves *ade pakar motivasi yg bagitau.. :D

Gloria Wong said...

zman knak2 g tue~

haha!

mun mun said...

ske main nenek2.. hahaa.. aku jer yg slalu jd nenek... bongekk tol lah haha

diaRY hDUpku said...

suke men tujus selipar..bile lari2 macam hape jer..hehhe

era said...

suka main teng-2 waktu kcik .. best sgt .. rindu plk zmn kcik-2 dlu ...

Awie Omar said...

To Rosalia : Aku memang selalu terkenang2 zaman kecik aku. Rasa nak balik ke zaman tu semula hehehe

Awie Omar said...

To Ruby : Ya memang pandai... biasalah budak2 time tu kan pelat hehehe tq komen

Awie Omar said...

To Gloria : Andai dapat ku undurkan putaran dunia. Inginku ulang semua...

Awie Omar said...

To Mun Mun : Hehehe yg tak boleh blah bila time hujan aku ngan kwn main game ni bawah paking kereta hehehe

Awie Omar said...

To diary hidupku : Ya. aku memang suka arr main tujus selipar. semua orang nak geng ngan aku (hehehe perasan jap boleh...)

Awie Omar said...

To era : Biase arr... zaman kanak2 semuanya meriah. TQ komen k. Kepada semua TQ komen gak. Akan aku komen kat blog korang lak lepas ni.

wanie23 said...

yg tan duduk 2 . dlu kami pggl . air & ais . . windu time bdax2 dlu . .

Awie Omar said...

To wanie23 : oooo ye ke... tq 4 de komen k

wanie23 said...

ya . . wlcm . .

Awie Omar said...

To wanie23 : tq lagi sekali hehehe

eddy syrol said...

dengan berat hati aku undi adindanil