Followers

29 October 2011

10 Ciri Ciri Sahabat Sejati


"Sahabat" dengan "Kawan" sama ke maksudnya? Orang kata seorang "Sahabat" lebih baik dari seribu "Kawan", betul ke? Aku sememangnya tak ramai kawan. Apatah lagi mempunyai seseorang yang digelar "Sahabat".  Okay, kalau aku takde sahabat, tak bermakna aku tak boleh jadi "Sahabat" kat orang lain, betul tak? Kalau dah takde orang nak jadi sahabat aku, maka aku kena lah jadi sahabat orang lain. Siapa nak bersahabat dengan aku? "Angkat tangan macam sayer," kata Ucop Wilcha tiba tiba. Aku boleh jadi sahabat korang. Nak suruh aku jadi sahabat sejati? Boleh. No hal. No problem. No impossible.


1. Bantu sedaya boleh.
Ko ada masalah ke? Masalah ape? Cer citer cer citer. Bagitahu arr kat aku. Sekurang kurangnya mungkin lepas ko citer ringan sikit kepala ko memikirkannye. Mana tahu lak aku boleh tolong. Aku tak boleh arr tengok ko susah susah hati camni... Assignment tak siap lagi? Banyak ke? Esok dah nak kene hantar ye... Emmm, macam ni la, ko gi rehat dulu, gi tido tenangkan fikiran. Bak sini assigment tu aku siapkan.


2. Berprasangka baik.
Ko gi mana semalam? Tengah tengah malam baru balik. Aku tak boleh tido risau kat ko sampai la aku pengsan tak sedar diri siap berdengkur lagi. Gi dengar ceramah ikut orang tabligh kat surau ke? Elok arr kalau camtu. Tak pun ko tengok bola kat warong mamak ngan member. Best tak game semalam. Dah arr, ko rehat dulu. Subuh nanti aku kejutkan ko.


3. Elak mengkhianati.
Alamak! Jumpa lagi si mulut puaka ni. Kang kalau jumpa mesti diceritanya lagi pasal sahabatku tu. Kalau cerita benda baik takpe. Ni tak, yang macam setan je die citernya. Kesian sahabatku tu kena fitnah macam macam. Tahulah diaorang ni gaduh, tapi si mulut puaka ni yang citer sumer tu kat aku apa kejadahnye. Dia tak tahu ke aku ni best friend musuh ketat dia tu. Dah arr baik aku larik dari jumpa dia. Tak sanggup tikam belakang sahabat sendiri.


4. Saling memaafkan.
Kenapa ko tak bagitahu aku yang ko ada hal semalam. Takde arr aku tunggu ko berjam jam kat mall semalam sampai migrain siap sawan lagi aku dibuatnya ko tahu. Dah la aku call tak angkat. SMS pun tak balas. Tak bawak hanset?! La... patutlah... takpe la... aku maafkan ko. Betul la aku maafkan ko. Ingat aku main main ke. Pasal  kena sawan tu its okay la. Malu sikit je kat orang lain time tu. Lidah pun terkerat sikit je... tak luak pun kena gigit masa sawan tu.


5. Susah senang bersama.
Aku dapat bonus RM 1000 hari ni. Nah aku kasi ko RM500. Ambil arr kita gune duit ni enjoy sama sama. Eh, ko ni nape muram je aku tengok. Pasal apa? Ko perlukan duit! Berapa? RM1000! Nak buat apa? Tak cukup duit beli Kamera Canon! Kesiannya... Emmm..... Nah la RM500 lagi ni, macam mana dah cukup? Pasal aku, ko jangan risau. Aku dah biasa makan pasir tengah tengah bulan.



6. Saling memahami.
Malam ni giliran aku lak guna PC. Dah lama tak update blog ni. Ko nak guna?! Mana boleh, malam ni giliran aku lak. Ko gi la tengok tv ke tido ke. Aku dah lama tak update blog ni bro... dah bertelur agaknya lelabah dalam blog tu. Ada keje penting nak buat?! Emm... buatlah. It's ok. Tahun depan je arr aku update blog tu. Gunalah PC tu. ~Selang 30 minit kemudian~ Wow! sibuk berfacebook nampak!


7. Mudah bekerjasama.
Ada hal apa nak jumpa aku sangat ni? Ada benda nak dibincangkan? Apa dia? Oooo.... Uuuu.... Nak kena tolong arr ni? Apa aku kena buat? Okay, yang tu aku boleh tolong. Ada lagi? Emm, okayla... aku tolong. Ada lagi?! Ni pun aku kena wat gak ke. Em, yelah. Demi kawan. Habis ko wat apa? Semuanya aku kena buat. Kena balik kampung?! Nape lak? Tengah banyak keje macam ni boleh lak ko nak balik kampung. Oooo nenek sedara belah mak tiri nombor dua anak jiran bapak saudara pakcik angkat jiran ko nak kahwin rupenyer. Pergi le... kena jadi pengapit ke?


8. Penasihat yang baik.
Aku sebagai sahabatmu ni bukannya nak menyibuk. Tapi aku nak la gak bersuara pasal kes ni. Nak la gak beri nasihat kat ko, mana yang berguna ko rasa. Ko kan tahu si Fasha tu pisau cukur. Yang ko beriye ngat nak couple ngan dia tu nape? Dia ada pandang ke ko tu? Aku tahu dia cantik, tapi banyak lagi kan yang cantik. Ada yang lebih sopan lagi dari die tu yang aku tengok dah macam Lady Gaga bila dressing kadang kadang lagi teruk.


9. Terima seadanya.
Ya Allah! Ni rumah ke gudang gandum? Seminggu aku kat kampung, balik balik tengok rumah dah macam tokang pecah! Ko tak kemas rumah ke? Apa?! Tak reti?! Habis selama ni aku je ar yang kemas rumah ni. Pinggan mangkuk pun tak tahu nak cuci gak ke. Kesiannya... Nak kata cacat tak, tapi tangan selalu sakit ye. Alahai... Nak wat cam mana. Aku kan sahabat ko. Aku kena terima semua ni. Amboi! Sampah pun tak reti nak buang. Emmm takpelah. Mungkin takdir aku bertemu ulat ulat sampah hari ni. Terima kasih sahabat.


10. Pegang pada janji.
Okay! Aku janji takkan bagitahu sape sape pun hal ni. Betul. Sumpah! Tak percaya lak. Tak percaya sudahlah. Janji aku tahu siapa aku. Woi, malam ni giliran aku lak guna PC kan? He he he boleh arr layan Facebook jap. Aik... Ha!! Woi, ko cube tengok ni. Ko cuba baca status ko. Ko kata benda tu rahsia. Hanya ko ngan aku je tahu. Habis pesal ko hebohkan kat Facebook. $%^&@! X+!$%^ Tu yang aku pelik, pasal ko tertelan gula gula Hacks pun suruh aku janji tak bagitahu orang lain. Last last ko gak yang bagitahu. Padahal kalau tak janji pun, takde masenya aku nak citer kat orang pasal benda tu.

16 comments:

Rozuan Ismail said...

sangat susah untuk cari,tapi tak mustahil ada..tapi ,biasanya mesti ada yang kurang kat mana-mana.semoga aku pon dapat teman sejati

zull said...

im still consider myself as your best friend wie..huhu
aku ade cm ciri2 kt atas x?

Awie Omar said...

To Rozuan : InsyaAllah... di satu masa nanti...

Awie Omar said...

To Zull : You always my best friend forever

miss amoyy said...

cik amoy melaporkan suda follow balik!! :D

Awie Omar said...

To miss amoyy : THANK YOU :D hahaha

i'm shin... i'm inesen said...

cari kawan dunia akhirat~

Awie Omar said...

To shin : Itu lagi mencabar hehehe tq komen

Mah@mahu said...

Kawan suka senang nak cari kawn berduka semua lari... adat hidup dunia...

Korean Style Online said...

Nice blog that you have and good writing, continue and keep up a good work, sesekali boleh lepak kat blog saya korean clothing online / korean fashion online. have a nice day...

pengembara atas bumi said...

bile time senang dia datang, bile masalah datang mula lah ia lari cepat2 agar tak terlibat, . . . . kebanyakan kita begitu, . . . . entry ni tentang housemate ko ke ? . . . . . aku tengok situasi macam sama je dengan rumah sewa aku,. . . . kite senasib dengan kot, . . . . . .

Awie Omar said...

To Mah@mahu : apapun kena tengok pada diri sendiri dulu, kita jenis kawan macam mana. TQ komen :)

Awie Omar said...

To Korean Style Online : Thank you for the comment. Nanti saya akan datang ke blog anda pula ok

Awie Omar said...

To pengembara atas bumi : dulu memang ye aku duk satu umah ngan kwan2, tapi sekarang dah duk sorang. Apa yg ko cakap tu memang betul, lebih2 lagi di tempat kerja selalu jadi mcm tu.

nadia farhana said...

PENALTI : SISTEM UNDIAN – Syaidatul Aisya

Mohd Lokman Bin Ramli said...

semakin lama, semakin susa nak buat pilihan. tapi tanggungjawab ke laksanakan.. jadi saya pilih.

2. Adindanil

untuk disingkirkan