Followers

23 April 2012

Burung (Siri 1)




Ini adalah segmen terbaru dari blog ini. Segmen ni diberi nama "ORGANISMA". Dalam Kamus Dewan, Organisma didefinisikan sebagai haiwan, tumbuhan dan benda benda yang berupaya menjalani proses kehidupan seperti bernafas, makan, membesar dan membiak.  Aku memang minat tengok National Geographic, Animal Planet ataupun Discovery Channel. Memang minat arr nak kenal dan kumpul gambar gambar hidupan yang ada kat bumi ni. Contohnya macam post aku yang ini. Kali  ni, aku nak share ngan korang untuk kenali beberapa jenis burung secara umum. Jom tengok burung apa yang ada.



Helang / Eagle



Merak / Peacock



Gagak / Crow



Flamingo



Raja Udang / Kingfisher



Merpati / Dove



Penguin



Enggang / Hornbill



Kelicap / Humming Bird



Kasawari / Cassowary



Ayam Piru / Guinea Fowl



Pucung / Heron



Burung Unta / Ostrich



Burung Hantu / Owl



Burung Kakak Tua / Parrot



Burung Undan / Pelican



Puyuh / Quail



Ayam Belanda / Turkey



Belatuk / Woodpecker



Toucan

32 comments:

blackroses said...

humming birdlah paling fmaopus pasla bunyinya dibuat ringtone

Anis Syuhada Nazari said...

burung ni semua cantik2 lah en awie :)pencinta alam ke awie ni?

Awie Omar said...

blackroses : ingat kan burung paling femes twitter hehehe

Awie Omar said...

To Anis : terima kasih... saya memang minat pasal haiwan ni

budakkampung39 said...

burung bericau di keheningan pagi menghiburkan jiwa yang kacau keh3...

aku ikot ko je,aku nak join,leh eratkan hubungan sesama blogger kan

Awie Omar said...

To budak kampung

okay terima kasih :)

from budak kampung gak

mas saari said...

salam...
Mas masih berminat nak join Next Top Blogger tu!
memang tertunggu update tentang tu dari blog awak...harap boleh diteruskan lagi!

Awie Omar said...

To mas : Jangan risau mas... InsyaAllah NTB to mesti ada lagi.

noorniey Azman said...

hewhew.xtaw nak komen ape tapi still nk menyibuk :)

[PCL] said...

salam, pcl dah reply tanda setuju terima NTB..bagus la idea nih bole berukhuwah sesama blogger.

p/s..burung raja udang tu ada ketikanya tangkap ikan jer..kenapa tak udang?

Cik Puan Muda Umi said...

penguin paling comel..hehe

p/s:sy sangat berminat nk join NTB musim kedua..terima kasih sebab ajak join..tak sabar nak join..;)

NisaAdnan said...

merpati suci :)

ABU said...

Cantik semua..

Adylia Qarissa said...

Cantik gamabr nie. Pakai camera pe yea?

Cik Retiss said...

penguin2.. :)

btw follow sini...

eszyamin said...

giler chumel beburung ni sume...tapi syg tak boleh nak bela sebab berdosa kurung burung dlm sangkar

eh aritu teringin sgt mkn donut pisang kan? meh sini sat

http://eszylife.blogspot.com/2012/04/minum-petang-bersama-donut-pisang.html

maszull said...

assalamualaikum...mama mcm teringin nak join tapi x tahu mcm mana caranya...

izz idraqie huznie said...

Semartttttttttttt gilerrrr

ASYRAF IMAN said...

terbaik bro....btw thanks sebab sudi terjah wajibtayang020.blogspot.com hehehehehe

erleena said...

subhanaAllah indah ciptaan Allah :)

btw sory sangat2 sekarang baru terbaca komen tuh , bz sampai tak terupdate , tapi da terlambat takpelah huu

Awie Omar said...

To noorniey Azman : Di alukan untuk menyibuk selalu :P

Awie Omar said...

To PCL : Terima kasih sebab sudi join NTB 2 :D

Awie Omar said...

To Cik Puan Muda Umi : TQ sebab sudi nak join NTB2 :D

Awie Omar said...

To NisaAdnan : Merpati haiwan yang jinak.

Awie Omar said...

To ABU : Ciptaan Allah semua cantik.

Awie Omar said...

To Adylia Qarissa : pakai kamera Google je hehehe bukan saya tangkap ye. jangan salah faham. saya suka kumpul gambar gambar binatang ni.

Awie Omar said...

To Cik Retiss : Tq sebab sudi follow blog ni.

Awie Omar said...

To eszyamin : pandai ek ko masak :D

Awie Omar said...

To maszull : Alamak mama, cukup dah peserta, tunggu musim ke 3 nanti lak ye.

Awie Omar said...

To izz idraqie huznie : burung2 ni memang cantik. Pandai betul pothographer yang ambik gambar ni.

Awie Omar said...

To Asyraf Iman : Simple je entri ni, hanya gambar gambar yang diambil dari google. Khas untuk pembaca blog ni boleh kita kongsi ilmu kenal jenis2 burung.

Awie Omar said...

To erleena : It's okay. next time musim 3 jgn lupa join okay.