Followers

03 May 2012

Next Top Blogger 2 - Episod 1


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua yang sudi menjengah blog AWIE OMAR. Khamis 3 Mei 2012, bermula pada hari dengan rasminya aku ingin membuka semula segmen NEXT TOP BLOGGER untuk musim ke 2. Let’s the game begin!





Cara Pemilihan 16 Peserta
Peserta yang aku pilih adalah blogger blogger yang sudi follow blog AWIE OMAR. Mereka dipilih secara rawak. Satu mesej seperti yang tertera di bawah akan dikirim kepada mereka melalui kotak komen dalam blog mereka.

Salam. Terima kasih sebab sudi follow blog aku. Dengan senang hati juga telah follow blog anda. Sebenarnya nak pelawa anda sertai NEXT TOP BLOGGER untuk musim ke 2. Musim 1 dah habis. Boleh tengok kat blog dalam segmen NEXT TOP BLOGGER. Harap sudilah turut serta. Kalau sudi nak jadi peserta - maklumkan  saja di ruang komen entri anda di sini (aku akan tengok balik) atau komen saja di blog. Jika kurang berminat dan tidak mahu menyertainya pun tidak mengapa. Maklumkan saja macam tadi jugak ATAU jika mesej ini tidak dibalas oleh anda sebelum ?/?/12 maka aku anggap anda tidak mahu menyertainya. Apapun terima kasih kerana sudi habiskan baca mesej ini.http://awieomar.blogspot.com/

Seramai 50 blogger telah aku kirimkan mesej tersebut. Segala keputusan mereka amat aku hormati, terima kasih banyak banyak. Sudah tentu jutaan terima kasih tidak terhingga kepada 16 orang daripada mereka yang sudi untuk turut serta dalam segmen ini.




16 Peserta NEXT TOP BLOGGER 2

Allya Syahirah Riff
Allya Syahirah Riff - http://mukapenyek.blogspot.com/



anak cik talip

Arjunakirana
Cik Puan Muda Umi
Macam - Macam Ada - http://aku-umi-and-this-is-my-life.blogspot.com/


hairy
Hazwan Hairy - http://fanomena.blogspot.com/


Hareez Haiqal



IEYNA NASIR
kisah hati - http://ieyna-nasir.blogspot.com/


izz idraqie huznie
IZZ HUZNIE IDRAQIE - http://izzidraqiehuznie.blogspot.com/


Lynn La Loy
feed.my.soul - http://lynnlaloy.blogspot.com/


NisaAdnan
NisaAdnan - http://hanisaya.blogspot.com/


Nor Zilla
~Nor Zilla Sensei~ - http://moshimoshicikaru.blogspot.com/


NUR FAHIMA ABDUL RAHMAN
cherita eyma - http://faciouseyma.blogspot.com/


PCL
PCL pakciklie dot com - http://www.pakciklie.com/



Rozuan Ismail
PAK CEK BIOLA - http://kringg.blogspot.com/


SAYA BUKAN SAMDOL
SAYA BUKAN SAMDOL - http://lidieluvprince.blogspot.com/


Zamani



Tema
Untuk musim kedua ini, aku nekad untuk kaitkan dengan satu tema. Dan tema yang pertama sekali terlintas dalam otak aku adalah SURVIVOR. Tapi bukan tinggal di pulau. Ni survivor lain sikit. Para peserta akan digambarkan masuk ke dalam hutan belukar untuk sampai ke destinasi impian mereka iaitu destinasi terakhir (Final). Pelbagai rintangan dan cubaan yang perlu mereka lalui untuk selamat sampai ke penghujung. Mereka yang terkandas akan dihantar pulang semula dan semestinya tidak akan dapat meneruskan perjuangan. Tema yang diberi untuk musim yang ke 2 ini adalah “Jungle-Blog-Tracking”. Kepada para peserta, harap semua dah bersedia!





Info Terkini
Bagi sesiapa yang pernah mengikuti NEXT TOP BLOGGER 1, sudah pasti ianya memberi sedikit kelebihan kerana dapat tahu serba sedikit corak permainan game ini. Pada yang baru kenal game ini kena la rujuk entri entri NTB musim 1 bagi membantu korang susun strategi kekal dalam game ini sampai final. Namun harus diingat, musim ini terdapat banyak perubahan yang akan berlaku. Korang yang bersaing kena la selalu alert setiap INFO TERKINI yang bila bila masa sahaja akan aku bagitahu. INFO TERKINI – Ini adalah salah satu perkara yang baru wujud. Setiap perkara penting akan diberitahu bila bila masa sahaja melalui kotak komen dalam blog korang. So, nanti natikan selalu INFO TERKINI untuk mengetahui maklumat terbaru tentang game ini.





Konsep
Kena rajinkan diri post entri. Letak entri entri ciptaan sendiri yang terbaik. Buat macam biasa je update blog tu. Setiap hari Khamis aku akan pilih satu sahaja entri terbaik dari setiap peserta. Kemudian aku akan senaraikan entri entri tu mengikut nombor. Peserta dan entrinya yang berada di no 1 adalah yang paling terbaik dalam minggu itu. Diikuti no.2 dan seterusnya. Dan kepada peserta yang berada di no.16 atau yang paling bawah dalam carta, dukacitanya korang terpaksa la disingkirkan daripada segmen ini.




Jadual Pemilihan entri
Episod  2 (10/5/12) : Entri yang dipilih dikeluarkan dari 1/5/12 - 7/5/12
Episod  3 (17/5/12) : Entri yang dipilih dikeluarkan dari 8/5/12 - 14/5/12
Episod yang akan datang akan diberitahu kemudian.





Back-up
Ini satu lagi istilah baru dalam game ini. BACK-UP ni adalah kenalan rapat korang dalam game ni. Setiap korang akan digandingkan berdua. BACK-UP ni penting untuk TUGASAN IMUNITI yang akan diberitahu kat bawah ni. Berikut adalah senarai BACK-UP korang dalam NEXT TOP BLOGGER 2. Berkenal  kenalan lah antara satu sama lain ye.


Allya Syahirah Riff
&
PCL
anak cik talip
&
NUR FAHIMA ABDUL RAHMAN
Rozuan Ismail
&
Lynn La Loy
hairy
&
Hareez Haiqal
SAYA BUKAN SAMDOL
&
Arjunakirana
NisaAdnan
&
Cik Puan Muda Umi
Nor Zilla
&
IEYNA NASIR
Zamani
&
izz idraqie huznie






Tugasan Imuniti
Musim lalu ianya disebut TUGASAN MINGGUAN. Tapi kali ni aku tukar kepada TUGASAN IMUNITI. Sebabnya, peserta yang dapat menyediakan tugasan ini  paling baik akan dapat IMUNITI (seorang sahaja dipilih). Peserta yang mendapat IMUNITI tidak akan disingkirkan dalam game untuk 2 minggu berturut turut. Harap korang rajinkan diri buat TUGASAN IMUNITI ni nanti. Selain itu, peserta yang buat tugasan ini akan berada di posisi yang teratas dalam CARTA MINGGUAN. Jadinya yang tak buat tu walaupun entri best giler, terpaksa duduk di posisi bawah dalam carta KECUALI kalau BACK-UP korang ada buat TUGASAN IMUNITI (korang boleh berada di kedudukan teratas dalam carta walaupun tugasan tak buat). Kalau dua dua tak buat, dua dua duduk tempat tercorot dalam carta la jawabnya. Pandai pandai la korang rancang okay. Untuk minggu ni tugasan yang perlu para peserta lakukan adalah :


Sediakan satu entri berkaitan dengan biodata anda. Nyatakan perkara perkara berikut dalam entri tersebut. Tajuk entri bebas.
·       Nama Penuh / Nama Samaran :
·       Umur :
·       Asal :
·       Pekerjaan / Pelajar :
·       Hobi :
·       Mula Bloging :
·       Blog Pilihan :
·       Warna kesukaan :
·       Rancangan TV kesukaan :
·       Pilih satu barang untuk bawa masuk ke hutan :



Setakat ini dulu yang dapat aku bagitahu untuk episod 1. Secara adilnya, aku tak mengira bilangan komen yang diterima dalam entri yang dipertandingkan nanti. Dan aku tak kira bilangan follower yang korang ada, baru atau dah lama berbloging itu tak penting. Yang penting entri korang mesti gempak habis. Okay, bye sekian.

35 comments:

Cik Puan Muda Umi said...

ohsem,dah ada tugasan..hehe..nak tanya pasal imuniti tu,kalau kita tak sempat buat sebab tak dpt online atau ada halangan,takpe ke?

Hafeesz Amran said...

wow...masing2 gempak...nasib baik tak masuk season yg ni...kalau x awal2 sy dh out..huhu

goodluck semua...

SAYA BUKAN SAMDOL said...

ohhhh berdebo-debo jantung hahaa

Nor Zilla said...

maik ai...takutnya,,hukhukhuk..
mesti orang 1st yang akan terkeluar nanti ni.hmm.. arjunakirana..tolong backup sama2 yer.:-)

Heart Crusher said...

wahh ohsem la.. gud for all participant...

Allya Syahirah Riff said...

adeii tugasan dah start. dah la nk final. hehe. rasa cuak pulak tetibe :p

ehh, PCL!! we will bring along fun together k. Jyeahh :D

[PCL] said...

salam semua di sini..

sy masih baru di sini dan ingin mengenali anda semua...salam perkenalan utk permulaan kali.

T.kasih saudara Awie Omar sebagai penganjur...segmen yg nampak cm sistematik nih membuatkan sy lebih teruja lagi.

Nor Zilla said...

1st time excited terus buat tugasan imuniti itu..huhu..

hairy said...

alamk!! bebetul rupanya...haha..gudluck...

hairy said...

LAST DATE BILA UNTK EPISOD PERTMA..XNMPK

Rozuan Ismail said...

Salam. A good time to know all of you. I'm Pak Cek Biola or can call me PCB.

p/s thanks for inviting me to join this survival game.

hairy said...

dah siap bro...
http://fanomena.blogspot.com/2012/05/next-top-blogger-2-about-me.html

Muhammad Yunus said...

all the best ! hehe

ErnieFaizal Siti said...

wah gempaknya game ni..

gud luck ye sume :)

Syakir Rahman said...

gud luck memasing ^__^

Rozuan Ismail said...

nak kena tinggalkan link ke.. ni saya nye entry http://kringg.blogspot.com/2012/05/biodata-pak-cek-biola-my-survivor-game.html

NisaAdnan said...

OhhhhOhhsemm laa Abe Awie.
heee Good Luck all!

noorniey Azman said...

good luck to all :) untuk NTB2 neh. sistem dy still mcm yg NTB1 dulu ke?? only juara yg diberi pghargaan?

reza al-razi said...

anda sgt kreatif la awie.. maaf sgt2 x dpat join sbb sy agak busy skrg nie.. takut x dpt bgi commitment.. :-)

Awie Omar said...

To noorniey : Hehehe tersentap gak ngan komen noni, "only juara diberi penghargaan?" okaylah, awie belanja topup nak?

hairy said...

okey jelas tq bro :-)

noorniey Azman said...

lahai awie . sorry ler . jgn ler sentap naa. hehe . juz nak bagi idea . ntok kali ni, ape kte bagi kat top3. atleast berbaloi usaha diorang :) . buat pembaharuan . btw , noni ttp sokong awie . heee . sorry eh

anak cik talip said...

uhuuu....biodata? ngeeee...

*selongkar stor carik biodata lelame*

anak cik talip said...

dah siaaap *macam hantar keje rumah kt darjah satu hohoho*

http://imnotafortuneteller.blogspot.com/2012/05/biodataincikhasmi.html

Hafeesz Amran said...

Awie, peserta yang kamu cari ntok NTB 2 ni hebat2 belaka...nnt adekan All Stars pulak...panggil lagi kami NTB 1....hehehe

Zamani said...

harap2 dpt menyempatkan diri utk semua ni! fuh!

Zamani said...

dah siap tugasn! http://zamani84.blogspot.com/2012/05/next-top-blogger-2-episod-1-alamak.html

icumm said...
This comment has been removed by the author.
! Arjunakirana ! said...

Insyaallah, nanti aku masuk HUTAN BELUKAR.. gila laaa.. semak samun pun ok kot... huhauha :)

nantikan wall aku ok :)

anak cik talip said...

brader Awie...neh sy pilih beliau...

izz idraqie huznie

*cabut lari*

NUR FAHIMA ABDUL RAHMAN said...

http://faciouseyma.blogspot.com/2012/05/next-top-blogger-2-episod-1.html
eyma da join :D

NUR FAHIMA ABDUL RAHMAN said...

DA JOIN :D

NUR FAHIMA ABDUL RAHMAN said...

DA JOIN :D

NUR FAHIMA ABDUL RAHMAN said...

DA JOIN :D

Hareez Haiqal ™ said...

makk..takperasan laaaa...
haha wait wait...
nak buat dah ni~