Followers

10 May 2012

Next Top Blogger 2 - Episod 2


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua. Anda sekarang di ruang segmen NEXT TOP BLOGGER 2 episod 2. Dengan bertemakan “Jungle-Blog-Tracking” kita akan berimiginasi bersama para peserta mengharungi hutan belantara yang penuh misteri di dalamnya. Pelbagai halangan yang perlu ditempuhi. Setiap episod, peserta yang lemah dan keletihan akan dihantar pulang dan tidak mungkin dapat meneruskan perjalanan ke destinasi terakhir. Dan sudah tentu hanya seoranga sahaja yang sampai di sana dan digelar sebagai NEXT TOP BLOGGER untuk musim ke 2 ! Perjalanan ini bermula sekarang !


Formula Entri Pilihan

Original + Cerita + Moral + Fakta + Gambar
Original + Cerita + Moral + Fakta
Original + Cerita + Moral
Original + Cerita
Copy Paste + Cerita + Moral + Fakta + Gambar
Copy Paste + Cerita + Moral + Fakta
Copy Paste + Cerita + Moral
Copy Paste + Cerita


Aku akan memilih hasil karya entri korang mengikut formula ini. Ini memudahkan aku untuk menentukan kedudukan entri korang dalam carta. (Harus diingat : Anggap aku ini hanya follower korang yang nak kan entri best dari korang ok :D aku bukannya juri professional sebab aku hanyalah blogger amatur. Tiada siapa di antara korang yang aku kenal kat luar, so tiada bias yang akan berlaku :D )


Tugasan Imuniti

Peserta yang dapat menyediakan tugasan ini  paling baik akan dapat IMUNITI (seorang sahaja dipilih). Peserta yang mendapat IMUNITI tidak akan disingkirkan dalam game untuk 2 minggu berturut turut. Peserta yang buat tugasan ini akan berada di posisi yang teratas dalam CARTA MINGGUAN. Back-Up peserta yang buat entri ini juga akan berada di posisi yang teratas walaupun Back-Up nya itu tidak buat tugasan ini. Pada minggu lepas, satu tugasan telah diberi untuk disiarkan pada episod kali ini. Di bawah adalah tugasan yang diberikan itu.



Sediakan satu entri berkaitan dengan biodata anda. Nyatakan perkara perkara berikut dalam entri tersebut. Tajuk entri bebas.
·       Nama Penuh / Nama Samaran :
·       Umur :
·       Asal :
·       Pekerjaan / Pelajar :
·       Hobi :
·       Mula Bloging :
·       Blog Pilihan :
·       Warna kesukaan :
·       Rancangan TV kesukaan :
·       Pilih satu barang untuk bawa masuk ke hutan :



TERIMA KASIH kepada peserta – peserta yang rajin buat tugasan di atas. Semua entri yang dibuat sangat baik. Susah jugak nak pilih mana satu yang bertuah dapat IMUNITI. Baiklah, tanpa melengahkan masa, peserta dengan TUGASAN IMUNITI paling baik sekaligus mendapat IMUNITI pada minggu ini adalah anak cik talip. TAHNIAH. anak cik talip tidak akan disingkirkan pada minggu ini dan juga pada episod akan datang. Berikut adalah TUGASAN IMUNITI yang seterusnya perlu dilaksanakan.



Sediakan satu entri berkaitan dengan “Hutan”. Nyatakan perkara perkara berikut dalam entri tersebut. Tajuk entri bebas.
·       Pernah masuk hutan? (Kalau pernah nyatakan tempat tu)
·       Kenapa masuk hutan masa tu?
·       Nyatakan 1 perkara paling best bila berada dalam hutan.
·       Nyatakan 1 perkara paling tak best bila berada dalam hutan.
·       Beri 1 nasihat bila berada dalam hutan.
·       Nyatakan 1 perkara yang dilarang buat dalam hutan.
·       Nyatakan 1 haiwan yang ada di hutan Malaysia.
·       Filem apa berkaitan hutan yang anda suka.
·       Apa pentingnya hutan pada anda?
·       Pilih satu barang untuk bawa masuk ke hutan (Peserta yang tidak buat tugasan episod 1 sahaja yang kena jawab)



Jadual Pemilihan entri

Episod  2 (10/5/12) : Entri yang dipilih dikeluarkan dari 1/5/12 - 7/5/12

Episod  3 (17/5/12) : Entri yang dipilih dikeluarkan dari 8/5/12 - 14/5/12

Episod 4 (20/5/12) : Entri yang dipilih dikeluarkan dari 15/5/12 – 17/5/12

Episod 5 (24/5/12) : Entri yang dipilih dikeluarkan dari 18/5/12 – 21/5/12

Episod 6 (31/5/12) : Entri yang dipilih dikeluarkan dari 22/5/12 – 28/5/12

Episod 7 (3/6/12) : Entri yang dipilih dikeluarkan dari 29/5/12 – 31/5/12

Episod 8 (7/6/12) : Entri yang dipilih dikeluarkan dari 1/6/12 – 4/6/12

Episod 9 (14/6/12) : Entri yang dipilih dikeluarkan dari 5/6/12 – 11/6/12

Episod 10 (17/6/12) : Entri yang dipilih dikeluarkan dari 12/6/12 – 14/6/12

Episod 11 (21/6/12) : Entri yang dipilih dikeluarkan dari 15/6/12 – 18/6/12

Episod 12 (28/6/12) : Entri yang dipilih dikeluarkan dari 19/6/12 – 25/6/12

Episod 13 (1/7/12) : Entri yang dipilih dikeluarkan dari 26/6/12 – 28/6/12

Episod 14 (5/7/12) : Entri yang dipilih dikeluarkan dari 29/6/12 – 2/7/12

Episod 15 (12/7/12) : Entri yang dipilih dikeluarkan dari 3/7/12 – 9/7/12

Episod 16 (19/7/12) : Entri yang dipilih dikeluarkan dari 10/7/12 – 16/7/12



 Zon Pecutan

Dalam NEXT TOP BLOGGER 1 dah ada ZON PECUTAN. “ZON PECUTAN” adalah minggu yang mempunyai 2 EPISOD Next Top Blogger. Jadi berlaku 2 penyingkiran dalam satu minggu. Selain itu, tempoh penyediaan entri semakin pendek (dari seminggu menjadi 3 hari sahaja). Maka itu, peserta akan sentiasa meng-updatekan blognya dan mengharapkan mereka tidak akan leka lagi sehingga membiarkan blog mereka sunyi tanpa entri baru. Kalau NTB 1 ianya diadakan pada Episod 10 hingga Episod 13. Bagi NTB2 pulak ianya akan diadakan berselang seli dengan minggu biasa iaitu bermula pada :

·       Episod 4 & Episod 5 – Dalam ZON PECUTAN (Tempoh sediakan entri 3 hari)

·       Episod 6 – minggu biasa (Tempoh sediakan entri 7 hari)

·       Episod 7 & Episod 8 – Dalam ZON PECUTAN (Tempoh sediakan entri 3 hari)

·       Episod 9 – minggu biasa (Tempoh sediakan entri 7 hari)

·       Episod 10 & Episod 11 – Dalam ZON PECUTAN (Tempoh sediakan entri 3 hari)

·       Episod 12 – minggu biasa (Tempoh sediakan entri 7 hari)

·       Episod 13 & Episod 14 – Dalam ZON PECUTAN (Tempoh sediakan entri 3 hari)

·       Episod 15 – minggu biasa (Tempoh sediakan entri 7 hari)

·       Episod 16 (FINAL) – minggu biasa (Tempoh sediakan entri 7 hari)

Boleh rujuk pada Jadual Pemilihan Entri.



Formula Posisi Dalam Carta

FORMULA POSISI DALAM CARTA
ADA Tugasan Imuniti + Back-Up ADA / TIADA Tugasan Imuniti + ADA Entri
TIADA Tugasan Imuniti + Back-Up ADA Tugasan Imuniti + ADA Entri
ADA Tugasan Imuniti + Back-Up ADA / TIADA Tugasan Imuniti + TIADA Entri
TIADA Tugasan Imuniti + Back-Up TIADA Tugasan Imuniti + ADA Entri
TIADA Tugasan Imuniti  + Back-Up ADA Tugasan Imuniti + TIADA Entri
TIADA Tugasan Imuniti + Back-Up TIADA Tugasan Imuniti  + TIADA Entri




Sistem Undian

Bermula pada musim ini, SISTEM UNDIAN akan diperkenalkan. Setiap Selasa, aku akan mula menyediakan carta mingguan untuk episod yang akan dipostkan pada hari Khamis nanti. 4 peserta yang menduduki ranking tertinggi dalam carta tersebut akan aku umumkan awal pada mereka (dalam kotak komen macam biasa) sebelum entri episod itu dipostkan. Tujuannya, 4 peserta tersebut dikehendaki memilih salah satu antara 2 peserta yang tercorot untuk disingkirkan. Faham? Tak faham tanya saja. Okay. 


Sistem ini digunakan bagi mengundi peserta yang patut disingkirkan pada minggu tertentu. Aku sebut minggu tertentu sebabnya ada minggu yang tidak akan berlaku SISTEM UNDIAN ini. Ciri ciri minggu yang tiada SISTEM UNDIAN adalah :

·       Terdapat seorang sahaja peserta yang tidak mengeluarkan sebarang entri dalam tempoh yang ditetapkan. Peserta tersebut dan BACK-UP nya juga tidak menyediakan tugasan imuniti yang diberikan.

Tapi kena ada sorang SAHAJA yang tak buat apa apa langsung, barulah SISTEM UNDIAN tidak digunakan. Untuk episod kali ini aku dah mulakan pun SISTEM UNDIAN. Aku telah komen blog 4 peserta yang berada di posisi teratas dalam carta dengan bagi komen ini kat diaorang.



SISTEM UNDIAN

NTB2 akan menggunakan sistem undian untuk menyingkirkan peserta dari permainan.
Anda berada di kedudukan TOP 4 dalam CARTA MINGGUAN episod 2 yang akan dipostkan Khamis ini.
Maka itu...
Anda diminta memilih salah seorang dari mereka untuk disingkirkan dalam episod 2 nanti.
Mereka berdua berada di kedudukan tercorot dalam carta

izz idraqie huznie
http://izzidraqiehuznie.blogspot.com/2012/04/sabar-itukan-indahalhamdulillah.html

Hareez Haiqal
http://elefunz.blogspot.com/2012/04/semakan-lepasan-spm-tawaran-etc.html

Umumkan keputusan anda dalam kotak komen entri NTB2 - Episod 1 sebelum Khamis - 10/5/2012
Terima kasih :)



Hanya undian 4 peserta teratas sahaja dipilih dan 1 undian dari aku bagi memudahkan untuk mengira undi. Keputusan diambil mengikut jumlah undian. Peserta yang mendapat jumlah undian paling tinggi akan disingkirkan. Peserta yang dipilih untuk mengundi mestilah beritahu keputusan sebelum tarikh yang ditetapkan. Undian dari pengundi TIDAK akan dikira jika tiada sebarang keputusan atau pengundi membuat undian selepas tempoh yang ditetapkan. Segala keputusan yang diumumkan adalah muktamad.
Carta Mingguan

No.
Peserta
Entri
Tugasan Imuniti
Imuniti
1
Allya Syahirah Riff



2
anak cik talip

&
3
Arjunakirana


4
Lynn La Loy


5
Rozuan Ismail



6
PCL



7
SAYA BUKAN SAMDOL



8
Nor Zilla



9
hairy



10
Zamani


11
Cik Puan Muda Umi



12
NisaAdnan



13
IEYNA NASIR
Entri 30 April 2012. Tiada entri yang dipost sepanjang tempoh yang ditetapkan (1/5/12-7/5/12)


14
NUR FAHIMA ABDUL RAHMAN
Entri 27 April 2012. Tiada entri yang dipost sepanjang tempoh yang ditetapkan (1/5/12-7/5/12)

15
Hareez Haiqal
Entri 25 April 2012. Tiada entri yang dipost sepanjang tempoh yang ditetapkan (1/5/12-7/5/12)

16
Izz idraqie huznie
Entri 27 April 2012. Tiada entri yang dipost sepanjang tempoh yang ditetapkan (1/5/12-7/5/12)


­

SISTEM UNDIAN
Allya Syahirah Riff
anak cik talip
Arjunakirana
Lynn La Loy
Awie Omar
х
Izz idraqie huznie
х
х
Izz idraqie huznie



Peserta Yang Terkeluar

Izz idraqie huznie

“Izz adalah seorang blogger yang baik. Blog Izz menarik sekali. Izz terkeluar disebabkan Izz tak dapat postkan entri dalam tempoh yang ditetapka. Izz jugak tidak sempat buat TUGASAN IMUNITI. Tapi aku rasa Izz dah lama tak online. Betul tak? Mungkin Izz baru online hari ini dan sedar sedar game ni dah bermula dan Izz terkeluar tanpa sempat buat apa – apa. Segala pengumuman telah aku postkan dalam kotak komen blog Izz tapi tiada sebarang maklum balas di terima. Harap Izz faham situasi ini dan peraturan permainan ini. Apapun, terima kasih di atas kerjasama Izz untuk menyertai segmen ini. Maaf diminta jika ada ayat aku yang mengguris perasaan Izz. Aku amat terharu sekali di atas kesudian Izz untuk follow blog yang biasa ini. Sebab itu segmen ini dibuat khas untuk anda. TERIMA KASIH sekali lagi,”. :)



Simbol – Simbol

= BACK-UP ada buat tugasan imuniti

& = Ada imuniti

Х = Tiada undian dibuat

28 comments:

Hafeesz Amran said...

tahniah ntok yg kekal...
ntok yg keluar tu teroskan berblogging :)

! Arjunakirana ! said...

alahai kesian kena keluar... ini yang tak sanggup nak join nieee... :(

[PCL] said...

tahniah..teruskan cabaran nih, rasa makin teruja plk...kena masuk hutan dulu lah !!

Rozuan Ismail said...

ok kena masuk hutan plak ye. no 5 Alhamdulillah. boleh teruskan usaha..

pada izz jangan putus asa ok =)

Rozuan Ismail said...

ini tugasan imuniti kedua wan

http://kringg.blogspot.com/2012/05/cinta-pcb-terhadap-hutan.html

Allya Syahirah Riff said...

dpt first rank?? huhu eksaited. thanks awie omar :) mcam tak layak la pulakk. :p

btw, sorry tk dapat bgi undian, busy exam. hehe. and good luck sape yg still bertahan :)

anak cik talip said...

awww...tengs btw..*call kasitaw emak*

Allya Syahirah Riff said...

nak tanya japp. hehe.. kalau tugasan imuniti kena post kat comment entri awie ke?? thanks :)

Cik Puan Muda Umi said...

dah siap tugasan imuniti..hehe..;)

Awie Omar said...

To Allya Syahirah Riff : Nak letak boleh tak letak pun takpe. nanti awie gi gak tengok blog peserta..

Awie Omar said...

To Cik Puan Muda Umi : Terima kasih buat tugasan tu :D

NUR FAHIMA ABDUL RAHMAN said...

Mr awie omarrrrrrrrrrrrr, i just got yr coment -.-'. nak joinnnnnn! tapi tak paham sgt :(

SAYA BUKAN SAMDOL said...

debaran terasa habis dh ni.

anak cik talip said...

sorry lambat ngeee...nk kne kejar lab!


http://imnotafortuneteller.blogspot.com/2012/05/incikhasmi-dan-hutan-beliau.html

henjoy! :D

NUR FAHIMA ABDUL RAHMAN said...

betul tak apa yang eyma buat tuu? episod 2? :(

! Arjunakirana ! said...

Ahhhh... Tension2 ngan korang semua, asik siap je dulu... Aku sibukkkkkkk!!!!! kerja + Presentation + Exam + Assignment...

Nak keluar la dari game nie... hahuahuahua.... Bye :(

hairy said...

otw nk siapkn..pecah otak nak mngrang krgn stpm ni..klo yg merpu2 xreti skit style2 org ckp skrg tuh..hahahahaha...

! Arjunakirana ! said...

setiap minggu ke? alahai, ini yang buat aku lemah nie... huhuhuh

hairy said...

nah siap bro ;-)

http://fanomena.blogspot.com/2012/05/imuniti-over-giler-hutan-adalah.html

[PCL] said...

tgh perah otak...tak meleleh ponnn!!

p/s : @Awie Omar: tak boleh nk puaskan hati semua pembaca/follower..kekadang terlepas jgk, NTB2 mmg terbaik utk disertai ..sahut cabaran tak kira otai atau newbie...sama je kan...TQ.

[PCL] said...

jemput baca :

http://www.pakciklie.com/2012/05/pcl-di-mana.html

anak cik talip said...

sedara awie

saya pilih:

http://lynnlaloy.blogspot.com/2012/04/short-hair.html

! Arjunakirana ! said...

Saudara awei omar

saya pilih ;

http://www.arjunakirana.blogspot.com/

selamat maju jaya :)

Lynn La Loy リンダ said...

Pilih blog saya untuk apa? Dikeluarkan ke?

Lynn La Loy リンダ said...

Maaf tak dpt jenguk blog lain dan buat undian sebab kurang sihat kebelakangan ni..

Rozuan Ismail said...

saya pilih Lynn Laloy

Allya Syahirah Riff said...

pilih ni..
http://elefunz.blogspot.com/

Zamani said...

done tugasan imuniti! ;)

http://zamani84.blogspot.com/2012/05/tugasan-imuniti-next-top-blogger-musim.html