Followers

02 August 2012

10 Faedah Berpuasa Dari Aspek Sains & Kesihatan


Salam Ramadhan. Thank you! Thank you! Thank you! Kat korang yang sudi tengok apa yang aku post ni. Terasa nak share ngan korang gak apa yang aku dah terbaca. Apapun faedahnya puasa ni, yang paling penting adalah niat berpuasa tu "kerana Allah taala". Bukan sebab nak kurus, bukan sebab nak jimat duit, bukan sebab nak sihat, bukan semua tu yang diutamakan. Tetapi berbalik pada yang asal, "kerana Allah taala".


1. Membantu dalam menurunkan berat badan dan mencegah dari mengalami obesiti.



2. Memperbaiki sistem imunisasi bagi menangkis serangan infeksi dan penyakit dengan lebih baik.


3. Membantu dalam proses mematikan sel sel tubuh yang lama dan membantu dalam proses pertumbuhan sel sel baru sekaligus melambatkan proses penuaan.


4. Menghasilkan benih dan pertumbuhan kesuburan kepada lelaki dan wanita sekaligus memberikan tenaga dalaman yang baik.


5. Mengawal dan mengelakkan penyakit penyakit seperti kencing manis dan darah tinggi dari menjadi lebih teruk.


6. Merehatkan sistem penghadaman daripada berfungsi berterusan dan memberi peluang kepada organ organ dalam tubuh untuk memperbetulkan semula sistem penghadaman.


7. Membangkitkan semula selera makan dan menambahkan rasa nikmat makan selepas seharian berpuasa.


8. Mendatangkan kecergasan badan dan kecerdasan minda berikutan sistem peredaran darah yang lancar.


9. Menyingkirkan toksin di dalam badan dan membersihkan badan daripada racun racun yang berkumpul di dalamnya.


10. Memberi peluang organ organ sistem perkumuhan memperbetulkan sistem sekaligus membantu dalam proses perkumuhan yang lebih baik.

12 comments:

Edy Fee said...

siyes leh tambah subur?haha aku pose lebih la..35 hari

Erna EER said...

KPT5DC x5, num 8. sorii lewat repli =)

Emma said...

thanks for da invitation awie.. urm nak join utk top blogger 3 boleh tak ??? :)

nadia farhana said...

abg awie dh jemput ngee yaya okeyy je..abg awie rasa yaya layak ke?hope dapat join top blogger 3

nadia farhana said...

berpuasa bgus2...setiap perintah Allah ada kebaikan ^^ tapi bila baca entry ni buat yaya teringatkan subjek biology huhu

nadia farhana said...

yaya datang singgah kembali..
"SAYA SANGAT MAHU SERTAI BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE"
penuh lh site komen abg awie gn yaya je hikhik...tp xpe ke join?yaya xlme lg bkl study..xpe an?hehe nk join

Emma said...

"SAYA SANGAT MAHU SERTAI BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE"

~ Hehehehe, macam nie ek :) okay dah settle... fuhhhhh blh menang x ??? hahahha

ManusiaLidi said...

nice info ;) tak dpt puasa utk 2mnggu.sedihhhhhh

KorN said...

thank you... dah follow lama dah blog awie omar ni.. mmg sblm ni gne gmbr lain pon...

anif abdullah| AA said...

tapi memang betul la,lepas berbuka selera makan terus bertambah..huhu

Edy Fee said...

tak dpt join battle..sebab terlalu busy dengan esemen...end of these two week kene hantar + my brother wedding + praktikum

maaf yer
all the best

aDiNDaNiL said...

yeke ..klbhan puasa .. ptg5 trun 3kilo mlm naik 9 kilo muahaha

"SAYA SANGAT MAHU SERTAI BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE"