Followers

08 March 2012

Next Top Blogger 1 - Episod 9


Assalamualaikum dan selamat membaca entri yang berepisod ini, NEXT TOP BLOGGER 1. Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi, kita masih dapat lagi meneruskan segmen ini. Amat bersesuaian sekali, pada episod 9 ini, hanya 9 peserta sahaja yang tinggal. Disebabkan angka 9 terlebih popular pada minggu ini, maka aku pun nak umumkan 9 PERKARA PENTING pada minggu ini. Apa yang penting sangat tu? Jom baca satu satu.



Perkara 1
Jadual Pemilihan entri
Episod  2 (19/1/12) : Entri dikeluarkan dari 11/1/12 - 17/1/12
Episod  3 (26/1/12) : Entri dikeluarkan dari 18/1/12 - 24/1/12
Episod  4 ( 2/ 2/12) : Entri dikeluarkan dari 25/1/12 - 31/1/12
Episod  5 ( 9/ 2/12) : Entri dikeluarkan dari 1/2/12 - 7/2/12
Episod  6 (16/2/12) : Entri dikeluarkan dari 8/2/12 - 14/2/12
Episod  7 (23/2/12) : Entri dikeluarkan dari 15/2/12 - 21/2/12
Episod  8 ( 1/ 3/12) : Entri dikeluarkan dari 22/2/12 - 28/2/12
Episod  9 ( 8/ 3/12) : Entri dikeluarkan dari 29/2/12 - 6/3/12
Episod 10 (15/3/12) : Entri dikeluarkan dari 7/3/12 - 13/3/12
Episod 11 (22/3/12) : Entri dikeluarkan dari 14/3/12 - 20/3/12
Episod 12 (29/3/12) : Entri dikeluarkan dari 21/3/12 - 27/3/12
Episod 13 ( 5/ 4/12) : Entri dikeluarkan dari 28/3/12 - 3/4/12
Episod 14 (12/4/12) : Entri dikeluarkan dari 4/4/12 - 10/4/12
Episod 15 (19/4/12) : Entri dikeluarkan dari 11/4/12 - 17/4/12
Episod 16 (26/4/12) : Entri dikeluarkan dari 18/4/12 - 24/4/12
Jadual ini telah dikeluarkan pada episod 1 Next Top Blogger 1. Apa yang aku nak khabarkan sekarang bahawa jadual untuk episod 10 hingga episod 16 telah DIROMBAK SEMULA. Ini bermakna jadual di atas TIDAK akan digunakan lagi.



Perkara 2
Bermula pada minggu ke 10, kita akan berada dalam “ZON PECUTAN”. “ZON PECUTAN” adalah minggu yang mempunyai 2 EPISOD Next Top Blogger. Jadi berlaku 2 penyingkiran dalam satu minggu. Selain itu, tempoh penyediaan entri semakin pendek (dari seminggu menjadi 3 hari sahaja). Maka itu, peserta akan sentiasa meng-updatekan blognya dan mengharapkan mereka tidak akan leka lagi sehingga membiarkan blog mereka sunyi tanpa entri baru. Disebabkan inilah, Jadual pemilihan entri yang lama dibubarkan serta merta.



Perkara 3
Jadual Terbaru Pemilihan Entri : ZON PECUTAN
Episod 10 (11/3/12) : Entri dikeluarkan dari 8/3/12 - 10/3/12
Episod 11 (15/3/12) : Entri dikeluarkan dari 12/3/12 - 14/3/12
Episod 12 (18/3/12) : Entri dikeluarkan dari 15/3/12 - 17/3/12
Episod 13 (22/3/12) : Entri dikeluarkan dari 19/3/12 - 21/3/12
Untuk Episod 14, Episod 15 dan Episod 16 (Final) jadualnya akan diberitahu pada Episod 13 nanti.



Perkara 4
Tugasan Minggu Kesembilan (29/2/12 – 6/3/12)
Peserta perlu menyediakan satu entri berkenaan sejarah dan perjalanan blog masing masing. “Imuniti” akan diberi kepada peserta yang mempunyai entri berkaitan perkara tersebut yang paling TERBAIK! Untuk peringatan : Entri ini tidak akan dipilih dan disenaraikan dalam carta. Aku akan pilih entri yang lain. Ini hanyalah untuk tugasan “IMUNITI”. Bermula pada minggu lepas, peserta yang memperoleh “Imuniti” tidak akan disingkirkan pada minggu ini dan juga pada minggu hadapannya walaupun peserta itu tidak post satu entri pun pada minggu depan. Tahniah Hafeesz Amran. Imuniti diserahkan kepada anda minggu ini.



Perkara 5
Seperti dalam Episod 7, aku membuat keputusan muktamad dengan meletakkan peserta peserta yang membuat tugasan “Imuniti” yang diberi berada dalam posisi teratas dalam carta. Hal ini dah menampakkan yang peserta peserta tersebut begitu gigih dalam menyertai segmen ini. Semangat itu yang kita mahukan. Mereka selayaknya mendapat sedikit kelebihan.



PERKARA 6


No.
Peserta
Entri
1
Muhammad Yunus

Entri Tugasan Imuniti

2
Hafeesz Amran

Entri Tugasan Imuniti
* PEMEGANG IMUNITI EPISOD 9 *

3
aracahayacinta

Entri Tugasan Imuniti

4
noorniey Azman

Entri Tugasan Imuniti

5
Khairiz

Entri Tugasan Imuniti
* PEMEGANG IMUNITI EPISOD 8 *

6
riena tomato

Entri Tugasan Imuniti

7
Wan Zulqhairi

Entri Tugasan Imuniti – TIADA

8
mas saari

Entri Tugasan Imuniti – TIADA

9
Farah Azurah

Entri Tugasan Imuniti – TIADA





PERKARA 7
Terima kasih Farah Azurah di atas sokongan dan semangat anda nak menyertai segmen ini. Dengan mengikut Kriteria yang ditetapkan, maka dengan berat hati saya terpaksa keluarkan kamu dari Next Top Blogger 1 pada minggu ini. Saya tahu, Farah dapat menerimanya. Ingat lagi pada NEXT TOP BLOGGER tahun lepas yang tak menjadi dulu, Episod pertama saja Farah dah terkeluar. Namun, tidak pada kali ini, 9 minggu Farah mampu bertahan hingga ke episod ini. Ini dah menunjukkan yang Farah dah semakin berbakat dalam dunia bloging. Teruskan usaha dik. Kamu masih muda dan mempunyai peluang yang teramat cerah untuk berjaya di dalam apa jua bidang yang diceburi.



PERKARA 8
Tugasan Imuniti Minggu Kesepuluh (29/2/12 – 6/3/12)
Peserta perlu postkan satu entri yang menyenaraikan blogger pilihan peserta disamping link blog mereka. (Tidak lebih dari 16 orang dan tidak kurang dari 5 orang) Perkenalkan mereka kepada aku dan rakan rakan blogger yang lain.    “Imuniti” akan diberi kepada peserta yang mempunyai senarai blogger yang dipilihnya paling banyak komen dalam entri ini.
(Aku akan menjengah & folo blog mereka sekaligus menjemput mereka ke sini. Peserta juga kena perkenalkan segmen ini kepada mereka).
Mana tahu ada blogger blogger ini yang berminat nak sertai segmen ni dan dipanggil untuk Next Top Blogger musim kedua nanti. (Faham tak assignment ni? Hehehe)



PERKARA 9
Akhir sekali, nak ingatkan peserta sekali lagi tentang Jadual pemilihan entri TERBARU kat atas tadi. Jangan lupa post entri entri terbaik dalam blog masing masing. Post setiap hari lagi baik. Semoga ketemu lagi pada episod 10 Ahad ni 11/3/2012. Sekian.

12 comments:

Hafeesz Amran said...

thanks awie, buat pertama kalinye diberi imuniti :)

noorniey Azman said...

almk..owaiz lambat paham tugasan tuh.err...terangkan boleh?

Cik Tetra said...

wahh tinggal 8 peserta eh? chaiyok2 kpd peserta yg tinggal.. :)

@awie omar..kalau buat segmen mcm ni lagi. do invite me yaa.. :)

Hafeesz Amran said...

encik awie,,ni sy punya tugasan minggu nie http://afeeszamran.blogspot.com/2012/03/promo-blog-blog-pilihan.html

Farah Azurah said...

xp,fara oke.. ^^ good luck semua !!

Khairiz said...

terima kasih kerana masih mengekalkan bolg saya dalam carta..dan tahniah kepada semua yang masih lagi kekal dalam carta.

Khairiz said...

ini tugasan untuk minggu ini : http://khairiz85.blogspot.com/2012/03/blog-pilihan-aku.html

mas saari said...

waaaa...jauhnya jatuh! sorilah tak sempat buat tugas imuniti tu..

noorniey Azman said...

tugasan daa siap!

http://noorniey.blogspot.com/2012/03/weeheeeme-love-this.html

Woofer Storm said...

gud luck semua..

Allya Syahirah Riff said...

teror jugak member aku ni bertahan smpai sini. hehe. chaiyok noni ! :D

Kakiwayang said...

uuu...menarik..ada season 2 tak..nak juin uh...jemput2 la singgah blog saya kakiwayang.com ye...hee..